Is Health Insurance Reimbursement Taxable?

    Short answer: reimbursements for health insurance premiums and medical expenses are tax-free to the employee only when they are paid through a qualifying employer plan, such as a Section 105 HRA, QSEHRA or ICHRA. If an employer simply hands employees extra money for insurance with no qualifying plan, that money is generally taxable wages.

    When reimbursement is tax-free

    Reimbursements are generally excluded from the employee's income when all of these are true:

    • the employer has a written plan (a Section 105 HRA, QSEHRA or ICHRA);
    • the employer, not the employee, funds it;
    • the expense is qualified medical care under IRC Section 213(d);
    • the employee substantiates the expense before being paid.

    The business deducts the reimbursements as a business expense.

    When it becomes taxable

    • A raise or stipend for health insurance with no plan behind it is taxable wages. The employee can spend it on anything, so it is pay.
    • Reimbursements for non-medical items are taxable.
    • Owners who aren't employees (sole proprietors, partners and more-than-2% S-corporation shareholders) can't receive tax-free Section 105 reimbursements directly. S-corp shareholders' premiums are reported as W-2 wages and then generally deducted on the owner's own return.

    The penalty risk for employers with staff

    Paying or reimbursing employees' individual health insurance premiums without an approved plan design can be treated as a non-compliant group health plan. IRS Notice 2013-54 describes these "employer payment plans," and the excise tax can reach $100 per day per affected employee. A QSEHRA or ICHRA is the usual compliant fix for businesses with employees.

    Quick reference by situation

    SituationTax treatment
    Spouse-only Section 105 plan, documentedGenerally tax-free to the employee; deductible to the business
    QSEHRA within the 2026 limits ($6,450 / $13,100)Generally tax-free if the employee has qualifying coverage
    ICHRAGenerally tax-free if the employee has qualifying individual coverage
    Cash stipend for insurance, no planTaxable wages
    S-corp more-than-2% shareholder premiumsReported as W-2 wages; owner may deduct on personal return

    Frequently asked questions

    Not when the HRA is a qualifying plan and the expenses are qualified medical expenses.

    You can give a taxable raise. Reimbursing premiums tax-free requires a qualifying plan, and doing it informally with two or more employees risks the excise tax.

    They can. Employees should check before enrolling.

    IRC Section 105; IRS Notice 2013-54; IRS Revenue Procedure 2025-32 (2026 QSEHRA limits). For how a Section 105 plan works, see our Section 105 guide.

    Get the coverage side right

    The reimbursement plan decides how you pay. The coverage decides what your people actually have. Jay can review options for you and your team.

    General information only, not tax or legal advice. ProHealth Insurance Solutions is a licensed insurance agency, not a tax advisor or law firm. Confirm with a CPA or benefits attorney.